Zakonske skupine

IZ MAJHNEGA RASTE VELIKO

V zakonskih skupinah se srečujemo in prijateljujemo pari, ki želimo svoj zakon ohranjati in ga razvijati.

Prvi cilj zakonske skupine je pomoč parom, da bi se nenehno razvijali in postali čim boljši zakonci in starši.

Iz tega razvoja sledi tudi vse drugo: življenjski optimizem, uspešno starševstvo, koristnejše delovanje v družbi, duhovna rast in dejavnejše udejstvovanje v župniji. Parom, ki obiskujemo zakonske skupine nam le-te pomagajo, da ‘znamo’ izpeljati tisto, kar ‘hočemo’.

Začeli smo februarja leta 2002 s 1. zakonsko skupino. 2. skupina je pričela s srečanji leta 2003, 3. skupina leta 2012, 4. skupina leta 2015, 5. skupina leta 2017 in 6. skupina v letu 2018.

Dogodki in srečanja

V tem času smo imeli veliko mesečnih srečanj, piknikov, izlet v Robanov kot, privoščili smo si bowlanje, ogled filmov v kinu, se udeležili romanja v Beograd, duhovnih vikendov v Veržeju, Celju, Ljubelju, Škofji Loki, Kančevcih, skupna srečanja v Maranati za pridobivanje novih članov v ZS. Organizirali smo srečanja z zakoncema Siter, z dr.Gostečnikom, dr.Gerjoljem,…

Kaj počnemo?

Naše dejavnosti so kar raznovrstne. Od mesečnih srečanj po posameznih skupinah, na katerih obravnavamo zanimive in aktualne teme pa do aktivnosti, ki jih izvajamo vse skupine, med katera sodijo udeleževanje pri sveti maši, občasno tudi duhovnih srečanjih, tematskih predavanjih, skupnih romanjih. Pomagamo v župniji, npr. ob večjih praznikih, oratorijih, okroglih obletnicah porok, družimo pa se tudi na poletnih ali kostanjevih piknikih. Ob tem smo si edini, da nas vse te dejavnosti zelo bogatijo in se jih radi udeležujemo.

Kakšne teme obravnavamo na srečanjih?

Zelo različne, vendar vedno obravnavamo realne teme v povezavi z duhovnostjo. Primeri tem iz 2. zakonske skupine: “Igre med zakoncema”, “Delitev dela (v družini in drugje)”, “Razvajenost”, “Večno življenje”, “Vloga kristjana v politiki”, “Družina za mizo”, … Primeri nekaterih tem iz srečanj 1. zakonske skupine: »Poslušati s srcem«, »Kako odrasla je naša vera?«, »Razočaranja«, »Zakon zori«, »Kaj podarjamo?«, »Kristjani v svetu«, »Izštekani najstniki in starši, ki štekajo«, …Nekatere naše zakonske skupine pa delajo po programu DIŽ-a, ki ima že vnaprej pripravljene teme.

POGOSTA VPRAŠANJA & ODGOVORI

Kdo so člani zakonskih skupin? Poročeni pari podobne starosti, ki so hkrati starši.

Kakšna je vloga g. župnika med srečanji? G. župnik običajno ‘začini’ debato z večnimi resnicami in svojimi izkušnjami oz. tudi pripravi temo.

Ali so srečanja zelo resna? Da, teme so resne, vendar se včasih tako nasmejimo, da nas bolijo trebušne mišice :).

Kako pogosto in kje se zakonske skupine srečujemo? Običajno 1x mesečno v Maranati ob cerkvi, v večernih urah. Neuradno tudi vsaj 1x letno na piknikih in podobnih družabnih srečanjih, ki vključujejo tudi otroke. Enkrat letno organiziramo duhovno srečanje – vikend vseh zakonskih skupin.

Kako dolga trajajo srečanja? Odvisno od teme in razpoloženja – običajno 2-4 ure. Čas vedno prehitro mine.

Zakaj bi se pridružila zakonski skupini? Kaj lahko pridobiva? Vsi člani se strinjamo, da takšnih tem ne obravnavamo nikjer drugje, niti v družbi prijateljev, staršev. Izkušnje, ki jih izmenjamo med sabo, so neprecenljive. Je pa res, da ne gre čez noč in traja nekaj časa, da se skupina ujame.

Zanima naju več – na koga se lahko obrneva? Novi člani so vedno dobrodošli in se lahko obrnejo na g. župnika:

(031 590 556 / joze.soemen@triera.net).