IZJAVA g. ŽUPNIKA

V slovenskih časopisih in predvsem portalih so bili objavljeni članki, ki navajajo moje ime in navajajo spolno zlorabo mladostnikov, ki naj bi jo jaz zagrešil v času mojega delovanja v DR Kongo, na misijonu Mooto. Ta namigovanja, neresnice in netočnosti so brez osnove in jih v celoti zanikam.

Da bi neki Engobo Mambe poučeval na naši šoli nimam v spominu. Izjava, ki bi jo naj podal Mpia Bobola je povsem izmišljena, prav tako je neresnično kar je navedeno, da je rekel Jean-Denis Bolili.

Številni ljudje vseh starosti so občasno prosili za kakšno pomoč, in sem jim v mejah zmožnosti ugodil, nikoli pa kot neko podkupovanje. Moje sodelovanje z ljudmi je bilo dobro in  v vsakem kraju obširnega misijona smo skupaj z domačini skrbeli za tako versko in duhovno rast, postavili več bogoslužnih prostorov, nekaj zdravstvenih centrov in nekaj šol, tudi izkope vodnjakov.

Leta 2001 je bila v Kongu državljanska vojno. Vojaki različnih taborov so prihajali na misijon. Nekateri so prosili razne oblike pomoči, drugi so izsiljevali ali celo grozili. V takih razmerah več ni bilo mogoče delovati, zato sem se dogovoril s takratnim provincialom Misijonske družbe, da zapustim misijon in tako sem se vrnil domov.

V Januarju 2021 me je nadškof poklical in rekel, da so prišle ene obtožbe glede mojega delovanja v Kongu. Nisem točno vedel od kod in zakaj so prišle na škofijo. Škof me je zaslišal in zadevo poslal škofu v Mbandako, da zadevo razišče. Kako je potekal postopek ne vem. Letos poleti mi je nadškof sporočil, da je z Dikasterija za nauk vere iz Vatikana prišlo sporočilo, da so rezultati preiskav nični. Rezultat je Mariborska škofija tudi objavila – https://www.nadskofija-maribor.si/web/index.php/8-novice/632-izjava-nadskofije-maribor-v-zvezi-s-pisanjem-svet-24-novice-media.

Družina je objavila Razlagalno noto glede obtožb, ki jo je napisal Dr. Stanislav Slatinek, Predstojnik katedre za cerkveno pravo – Oficial metropolitanskega cerkvenega sodišča v Mariboru https://www.druzina.si/clanek/tako-so-raziskovali-obtozbe-o-spolnih-zlorabah-zupnika-v-slivnici

Pričakujem, da se bo rezultat te preiskave spoštoval tudi v naši javnosti.

Jože Šömen, župnik